מוזאון הנגב לאמנות הוא מבנה ציורי מימי השלטון העות'מאני, "בית המושל". זהו מבנה לשימור ומוזאון מוכר על פי חוק המוזאונים. לאחר הקמת המדינה שימש המבנה כבית העירייה. לאחר מעבר העירייה למשכנה הנוכחי הפך המבנה בשנות ה-80 למוזאון לאמנות כחלק ממוזאון הנגב ששכן במבנה המסגד.
בשנת 2004 לאחר שיפוצים ועבודות שימור המבנה נפתח כשהוא מותאם לצרכים של מוזאון מודרני.
בשנת 2011 עבר המוזאון לניהול חברת כיוונים והחל בתנופת פיתוח והתחדשות בניהולה של הד"ר דליה מנור. מוזאון הנגב לאמנות שם לו למטרה להביא לנגב ולתושביו אמנות איכותית ולהציגה בסטנדרטים מקצועיים מהגבוהים ביותר.
המוזאון מציג תערוכות מתחלפות של אמנות מודרנית, ישראלית ובין-לאומית, המציעות מבט חדש על פרקים בתולדות האמנות, בצד תצוגה של אמנות עכשווית רעננה. בין האמנים שהוצגו במוזאון היו אמנים ישראלים בעלי שם בין-לאומי, מנשה קדישמן, דני קרוון, מיכה בר-עם, סיגלית לנדאו ואמנים בין-לאומיים כמו שון גלדוול, טרייסי סנלינג, שנטל אקרמן ואמני הפופ הנודעים אנדי וורהול, ג'ספר ג'ונס, רוי ליכטנשטיין ואחרים.
המוזאון מדגיש באמצעים שונים את מקומו החשוב של הנגב באמנות הישראלית. לביקורי קבוצות יש לתאם מראש עם מחלקת ההדרכה 08-6993531
להסדרי הנגישות של מוקדי כיוונים לחצו כאן
מבוגר (מגיל 18) – 28 ₪
מבוגר תושב באר שבע (בהצגת תעודה) – 18 ₪
כרטיס משולב למבוגר לשני המוזאונים- 45 ₪
כרטיס משולב למבוגר תושב באר שבע (בהצגת תעודה) לשני המוזאונים- 30 ₪
אזרחים ותיקים (בהצגת תעודה) – 18 ₪
מחזיק תעודת נכה – 18 ₪
סטודנטים (בהצגת תעודה) – 18 ₪
חיילים ושוטרים במדים – 18 ₪
כרטיס משולב לשני המוזאונים(אזרח ותיק, נכה , חייל , סטודנט) – 30 ₪
ילדים ונוער (מגיל 5) – 12 ₪
כרטיס משולב ילדים ונוער (מגיל 5) – 20 ₪
ילד מתחת לגיל 5 – 0 ₪
ברשות הציבור
גרפיטי ואמנות רחוב
התערוכה ׳ברשות הציבור׳ אותה אוצרת נירית דהן, מביאה לתוך מוזיאון הנגב 21 אמני רחוב ישראלים מובילים, ועוסקת ביוצרים ובדמות של היוצר בתוך התערוכה.
הדמויות שבחרו האמנים להציג מספרות סיפור מעבר לדמות ולמקום: חלקם בחרו להצחיק אותנו עם דמויות הומוריסטיות ומסרים מצחיקים כמו רמי מאירי ששיחזר במוזאון את ציור הקיר המפורסם "הצעקה" שהיה בצומת רחוב קפלן ודרך בגין בתל אביב והוסר ממש לאחרונה. אמנים אחרים ציירו את דמותם שלהם: דמות הצייר, הגרפיטי עם הספריי והטוש ביד כמו רובן קרטיאן (#TAG) וגיא בלום (DIOZ), כל אחד בדרכו ובסגנונו הייחודי.
חלק מהאמנים בחרו בדמויות מיתיות ומסתוריות כמו דורה סו (MINSK) שציירה על גבי קיר המוזאון שועל ישן ולו עין שלישית, נח על מצע של צבעים מרגיעים, חלקם בחרו דמויות אנושיות אמיתיות כמו דודי שובל (One Love) שבחר לצייר את שחקן ה NBA הישראלי דני אבדיה שמסמל עבור האמן משמעת ומסירות על רקע צבעוני עמוס ושמח של עלים המסמלים את הפריחה וההתפתחות של התרבות והספורט בישראל.
אך כל דמות, בין אם היתולית או רצינית, מספרת סיפור : סיפור על בדידות, סיפור על אמנות, ביקורת ובעיקר סיפור יומיומי המקשר לרחוב.
"התפיסה של אמנות הגרפיטי כוונדליזם השתנתה עם השנים וכיום ניתנת לאמנים אלו במה והיצירה שלהם נחשבת לאמנות מקובלת", אומרת נירית דהן, אוצרת התערוכה, "הבחירה להכניס את אמני הרחוב למוזאון בו תשומת הלב לפרטים רבה ותנאי התצוגה אופטימליים, מנתצת את האנונימיות של האמנים ואף מקרבת את ההכרה המגיעה להם בשימוש בשמותיהם האמיתיים יחד עם שמות הרחוב".
עבור אמנים אלו, הרחוב הוא המצע לאמנות אשר הם משתמשים בו כאמצעי להעברת המסר. הם עושים זאת במספר טכניקות: גרפיטי, ספריי, הדבקות, חיתוך דמויות וכו'.
השימוש ברחוב כמצע בא לידי ביטוי גם בקנבס עליו בחרו האמנים לצייר: לא מדובר רק בציורי קיר מרשימים; אמנים רבים בחרו לצייר את הדמויות שלהם על דלתות מתכת גדולות כמו עבודתו של דניאל ליס (MONKEY RMG) שצייר ראש אדום גדול על דלתות מתכת גדולות. חלקם ציירו על ארונות שמצאו ברחוב כמו גיא קפלן (ARTEZACHEN) שבחר לצייר את הדמות בכוכבים על שידת עץ, ואמנים אחרים ציירו על בדים גדולים המשמשים להסתרת אתר בנייה. האמנים חיים ויוצרים מתוך מה שהם תופסים "חיי עיר" וחווים תשוקה עזה לאורבניות ולמה שהיא מציעה. זו דרכם הלגיטימית להציג את האמנות שלהם, כמו גם הזדמנות לקבל הכרה.
השילוב של דמויות המופיעות ביצירות והבחירה בהן להצגה נובעת מהרצון לראות את הדמות של היוצר בעיניים של הצופה. התבוננות בתערוכה מעלה את הקשר בין דמות האמן והאופן בו הוא תופס את עצמו ואת הסביבה שלו. זאת, אל מול הדמות שבקיר, הנוצרת מתוך הסביבה וקשורה אליה באופן הביצוע של היצירה ובתנאי המקום. הדמויות בתערוכה מייצגות את האמן והן יכולות להיות אמיתיות או מיתיות, זכירות, נוקבות ומספרות סיפור. מנגד ישנה את דמות הצופה, העומד מול היצירה ונמצא מולה בדיאלוג על תחושותיו ורגשותיו.
בתערוכה זו תוקדש גם פינה מיוחדת עבור האמן המנוח, דמיאן טאב, אשר נפטר באפריל 2022 לאחר התמודדות עם מחלת הסרטן. דמיאן טאב (במקור טבק) היה אנימטור תלת מימד במקצועו ונראה שגם היצירות שלו במרחב הציבורי, כמו גם הדמויות המוצגות במוזאון, נמצאות בתנועה קבועה, נפתחות לפנינו, מתפרקות ונבנות מחדש. הדמויות ברוב היצירות של טאב דינמיות מאוד ונראה שהן קפאו באמצע התנועה.
האמנים המשתתפים בתערוכה: אנדרו שטר – ZERO CENT, גיא בלום – DIOZ, אור בר-אל, אלון גיאת-AG, דמיאן טאב, אבי טל- spine7, אדם יקותיאלי – KNOW HOPE, דניאל ליס – MONKEY RMG, רמי מאירי, קרן מיסק – THE MISSK?, דורי סו – THE MINSK, עדי סנד, סולומון סוזה, גיא קפלן – ARTEZACHEN, רובן קרפטיאן – #TAG, איגור רבליס – KLONE, דודי שובל – ONE LOVE, יוליה שטנגלוב –IMAGINARY DUCK, ארז שמח – EREZOO, זיו שמח – ZIVINK , תמיר שפר
אוצרת: נירית דהן, ייעוץ אוצרותי: דרור הדדי
19 בדצמבר 2022- 30 באפריל 2023, מוזאון הנגב לאמנות